I det natursköna Torestorp beläget i Marks kommun cirka sju mil från Göteborg driver Ulrika Skoglund Gumselids Ateljé och butik.
Här handtillverkar hon tomtar, käpphästar, troll, häxor och andra fina konstprydnadsföremål och håller även öppen verkstad med kurser för den som vill pröva på. Ulrika jobbar med ull, fårskinn, lera och textiler i liten skala och ger varje arbete sin personliga touch vilket medför att inget verk blir identiskt med ett annat.
-Ja, en del av de här föremålen jag säljer i butiken och på webbshopen är dessutom helt unika och finns bara i ett enda exemplar men för det mesta följer jag en mall på ungefär hur de ska se ut, säger hon.
Ulrikas fina handgjorda föremål säljs via återförsäljare runt om i Sverige och norden, och i Göteborg går det att hitta dem hos hantverksbutiken Minerva i Kronhusbodarna. Ulrika berättar att hon började i liten skala 1999 då hon hade en gård i Ulricehamn. Hon hade köpt får och ville göra något av ullen. Efter att ha gått en tuvningskurs började hon experimentera och lärde sig även att koka och färga på spisen hemma. Eftersom hon redan hade en näringsverksamhet med gården var steget inte så långt till att försöka bli en professionell pysslare. Hon var med på Fritsla byamarknad, och sen fler och fler marknader och folk började ringa och höra av sig. På Formex har hon varit varje år sedan 2011.
![]()
Verkstad och ateljé i ett
Medan Ulrika visar oss runt i den kombinerade verkstaden och ateljén som hänger samman med butiken förundras vi över den härliga kreativa röran. Det märks att det här är en miljö där fantasin får flöda. Här kan besökare ofta få se Ulrika mitt i skapandeprocessen, eller själva delta.
-Ja, jag håller gärna workshops, kvällskurser och heldagskurser, och särskilt fram emot jul blir det ju mycket tomtekurser. Till påsken byter vi till häxor, men man kan också efterfråga sitt eget innehåll, säger Ulrika som kan ta emot sällskap på mellan fem och tjugo personer.
I heldagskurserna där man har lite mer tid på sig kan tovning och växtfärgning ingå. Annat som erbjuds är så kallad luffarslöjd, eller trådslöjd, där man kan skapa figurer eller korgar av metalltråd. Att piskfläta läderarmband eller göra tygtryck är också populärt.
![]()
-Nu när barnen snart har höstlov är det perfekt med halloween-pyssel till exempel, säger Ulrika medan hon visar oss hur hon nåltovar ögonen på en käpphäst.
-När jag gjorde min första käpphäst sa min man att jag skulle hålla mig till det jag var bra på, och han menade då tomtarna. Men det har han fått äta upp för de säljer jättebra, säger Ulrika och skrattar.
Den immaterialrättsliga absurditeten
Men allt har inte bara varit en lycklig framgångssaga. Ulrika har haft motgångar också, såväl privat som professionellt. En lång period av svårigheter som nästan kostade henne företaget började med att det damp ner ett varningsbrev från Åsas Tomtebod 2006. Åsa menade att hon hade ensamrätt på att göra tomtar vars ansikte bara bestod av en näsa, tomteskägg och luva, som om det var hennes uppfinning. Ulrika visste inte ens vem Åsa var och hade inte sett hennes tomtar när hon började skapa. Ulrika hade hittat sin inspiration från en panduro-katalog där det fanns ett pysseltips om hur man gjorde sin egen skogstomte. Alla som sett gammal folkkonst och målningar av till exempel John Bauer förstår ju också hur absurt ett upphovsrättsskydd på anletsdrag är, och Ulrika struntade i det första brevet. Men det kom fler. 2012 kom en stämning till rätten.
-Det visade sig att jag inte var den ende hon jagat. Hon hade skickat brev till andra också, berättar Ulrika som plötsligt fann sig dragen inför rätta. I november 2015 förlorade hon i tingsrätten. Ulrika bytte advokat och den nya advokaten menade att hennes första advokat gjort ett uruselt jobb.
![]()
-Jag fick ny prövningsrätt men hade varken råd eller ork att överklaga vid det laget. Jag blev stämd privat också så jag kunde inte lägga ned företaget utan jobbade vid sidan av i vården under två års tid för att kunna betala av alla skulder. Samtidigt hade vi flyttat till Torestorp från Ulricehamn och vårt gamla hus i Ulricehamn som vi ännu inte sålt utan hyrde ut brann ner och min man Yngve blev sjuk, samtidigt som jag skulle skola in barnen i den nya skolan, säger Ulrika och berättar att hon hellre än att illa fäkta valde att byta design på sina tomtar så att de nu försågs med kinder och näsborrar.
-Hela historien har kostat mig 1,2 miljoner. Under två års tid plockade jag inte ens ut lön till mig själv och var nära på att gå in i väggen. Det är nog många som inte förstår vad ett eget företagande faktiskt innebär ifråga om uppoffring, och att du måste behärska inte bara ditt eget verksamhetsområde utan även ekonomi och juridik, säger Ulrika som blivit rejält desillusionerad vad gäller det svenska rättsväsendet.
![]()
Träffa Ulrika på Tjolöholms julmarknad
Framöver kommer Ulrika att medverka på Tjolöholms julmarknad tre helger i november samt nu närmast på Hindens hantverk i oktober. Hon visar oss ett fint litet ”kit” som hon satt samman, ett gör-det-själv paket för en liten tomte att ha på hyllan som man enkelt kan sätta ihop själv till jul. En perfekt pysselpresent.
-Det är ändå det bästa jobb man kan ha det här, att få skapa är väldigt läkande för själen och med tanke på att mitt liv på sista tiden varit ganska stökigt har det varit en räddning, säger hon avslutningsvis.
www.gumselid.com
Inlägget Att pyssla är bra för själen dök först upp på Digipapp.